ANKARA – 6 Şubat depreminde büyük yıkım yaşanan Hatay, yerel seçim sürecinde adayları en çok tartışılan kentlerden birisi oldu. İYİ Parti’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nusret Cömert, tüm bu tartışmaların dışında kalan hatta pek çoklarının “Kim bu Nusret Cömert?” sorusunu sorduğu, siyasetin dışından bir isim.
Cömert’in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından tercih edilmesinin sebebi ise iş dünyasının ve uluslararası camianın yakından tanıdığı bir iş insanı olması ve kendi anlatımıyla Akşener’in Hatay’ı yeniden kendisinin ayağa kaldıracağına dair inancı.
30 yıl boyunca dünyaca ünlü enerji firması Shell’de yöneticilik yapan, Harvard Üniversitesi İleri Liderlik Kıdemli Akademi Üyesi olan, TÜSİAD dahil pek çok sivil toplum kuruluşunda aktif olan Cömert’in alanında etkili ama siyasete uzak kariyerinin ardından belediye başkanlığı adaylığının sebebi ise 6 Şubat depremi.
‘HATAY DEPREMİ HAYATIMIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ’
Siyasetle ilgili hiçbir planı yokken 6 Şubat depremlerinin meydana geldiğini anlatan Cömert, “Deprem oldu, dünya başımıza yıkıldı. Ben iş için California’daydım. Akrabalarımızı, dostlarımızı kaybettik. Çok büyük bir travmaydı” ifadelerini kullandı. Hatay depreminin hayatının seyrini değiştirdiğini belirten Cömert, “Çocukluğumun geçtiği evler, mahalleler yerle bir oldu, bir şehir yok oldu. Hatay’la ilgili Hatay için elimden geleni yaptım. Ama yetmedi. Hep daha fazlasını yapmak istedim. Ama kişisel çabalarım yeterli gelmedi” diye konuştu.
Bugüne kadar kendisini hep siyasetten uzak tutmaya çalıştığını anlatan Cömert, “Siyasetten hep uzak durdum. Benim için esas olan vatan sevgisi ve Atatürk milliyetçiliği oldu. Ama Hatay’daki durum beni çok etkiledi. Çünkü Hatay’ın problemi sadece Hatay’ın değil Türkiye’nin hatta dünyanın problemi. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın sahip çıkması gereken bir şehir Hatay. Orada eşsiz bir tarih var, bir kültür var. Ben daha çok ne yaparım diye düşünürken Hatay için adaylık teklifleri gelmeye başladı. Ve hayatımın akışı değişti” diye konuştu.
‘HATAY BİZİM ŞAH DAMARIMIZ, İSTANBUL NE KADAR ÖNEMLİYSE HATAY O KADAR ÖNEMLİ’
Başka partilerden de teklif aldığını ama tercihini İYİ Parti’den yana kullandığını belirten Cömert, Akşener’i çok önceden tanıdığını ve saygı duyduğu bir siyasetçi olduğunu söyledi. Cömert “Başka teklifler de vardı ama o söyleyince anında kabul ettim. Hatay bizim şah damarımız. İstanbul ne kadar önemliyse Hatay o kadar önemli” dedi.
‘HATAY’I İNŞA EDERKEN BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ UNUTMAMIZ LAZIM’
Siyaseti siyasetçilerin, yerel yönetime gönül vermiş insanların yapması gerektiğini düşünenler olabileceğini söyleyen Cömert, Hatay’ın durumunun farklı olduğuna dikkat çekti. Hatay’ın büyük bir deprem geçirdiğini hatırlatan Cömert, kentin tarihi, kültürel, jeopolitik önemine de vurgu yaparak şunları söyledi:
“Hatay’da işin planlama boyutu var. Liderlik boyutu var. Bugüne kadar bazı iyi niyetli çalışmalar gördüm. Ama hala çok büyük sorunlar var; su, elektrik, hijyen sorunu gibi. Bir taraftan da Hatay’ı inşa etmemiz lazım. Hatay’ı inşa ederken bildiğimiz her şeyi unutmamız lazım. Kentin dokusunu bozmadan daha iyisini yapmak lazım. Şehri inşa ettikten sonra işimiz bitmeyecek. Girişimciliğin geliştirilmesi gibi hamlelerle toplumun ekonomiye kazandırılması lazım. Teknoloji merkezi kurulması, turistik olarak cazibe merkezi haline getirilmesi lazım” dedi.
‘TÜM NETWORKÜMÜ DEVREYE SOKACAĞIM, KAPI KAPI DOLAŞACAĞIM’
Tüm bunların merkezi yönetim ile kopukluk olmadan yapılması gerektiğini söyleyen Cömert, bir yandan merkezi hükümetle uyumu sağlayıp bir yandan diplomatik olarak da temaslarda bulunulması gerektiğini ifade etti. Yıllardır oluşan kişisel networkünün devreye gireceğini belirten Cömert, “Tarih konuşurken UNESCO ile konuşmamak olmaz. İnşa sürecinde de planlama sürecinde de kayda değer her kapıyı çalacağım, kapı kapı dolaşacağım ve projeleri anlatacağım. Bu donanma ve bağlantıya sahibim. Şu anda bile başladım” ifadelerini kullandı.
ESKİ HATAY’I İSTEMİYORUM, ÇOK DAHA İYİSİNİ İSTİYORUM
Önce Hataylıların bugün yaşadıkları güncel sorunları çözeceğini anlatan Cömert, sonra Hatay’ın küllerinden yeniden doğacağını söyledi. Bunu iyi ve hızlı bir planlamayla, tarihi dokuyu koruyarak, ekolojik önceliklere dikkat ederek, teknolojik tüm gelişme ve verileri kullanarak yapacaklarını anlatan Cömert, sonra da Hataylıların refahını sağlamak için çalışacaklarını kaydetti. Cömert, “Evet Hatay bitti ve küllerinden doğacak ama ben eski Hatay’ı istemiyorum. Çok daha çok daha iyisini istiyorum. Bu da bu bir seferberliktir” dedi.
‘RAKİPLERİMİ KONUŞACAK VAKTİM YOK’
Hatay’daki rakipleri TİP adayı Gökhan Zan ve CHP adayı Lütfü Savaş etrafında dönen tartışmalara değinmek istemeyen Cömert şunları söyledi:
“Hatayla ilgili bir şeyler yapan herkesin eline sağlık. Diğer adaylarla ilgili konuları konuşmaya vaktimiz yok. Burada bir felaket yaşandı. Felaket anında mevcut durum, kaynaklarınız, planlarınız ve süratli ve planlamış strateji ve hareket gerekir. Dolayısıyla bugüne kadar kim ne yaptıysa herkesin ellerine sağlık. Onlara teşekkür edeceğiz ama bizim konuşacağımız kişiler onlar değil halk. Rakiplerimi konuşacak vaktim yok. Hatay’da siyaset yapmayacağız, Hatay’da bir seferberlik yapacağız ve ona da inşallah ben liderlik edeceğim”.