Merkez Bankası rezervlerinin ne anlama geldiğini ‘128 milyar dolarla’ öğrendik. Sonrasında durumu toparlayan bazı hamleler yapılırken, faiz indirimlerinde kurun fırlaması, KKM’nin devreye girmesi derken gözümüz ucundan yeniden rezervlere kaydı. Hazirandan bu yana yeni ekonomi yönetimi ‘kurda hedefleme yok’ derken, rezervlerde satışın da sürdüğü görülüyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki’nin son hesabı da bu açıdan bakınca ilgi çekiyor.
Merkez Bankası rezervleri bir nevi birikim, bir nevi “kötü günler için kenarda dursun, lazım olur” parası, bir nevi de “acil durumda camı kırınız” kasası. Son yıllarda hayatımızda sürekli var olan rezerv konusu gündemden düşeceğe benzemiyor.
Bloomberg ekonomisti, eski Merkez Bankası da analisti de olan, Selva Baziki geçen aylarda rezervlerdeki satışın ne kadar olduğunu hesapladı.
“KKM’den çıkışlarını teşvik eden regülasyon değişiklikleri ilerisi için bir zorluğa işaret ediyor.”
“Veri yetersizliğinden hesaplarımız bazı varsayımlara dayanıyor.”
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da rezerv satışına dikkat çekiyor.
Yine Bloomberg’in aktardığına göre de TCMB 128 milyar dolar sonrasında, Nureddin Nebati ve Mehmet Şimşek yani Şahap Kavcıoğlu ve Hafize Gaye Erkan dönemlerinde de 226 milyar dolar rezerv satışı yaptı.
Dış İlişkiler Konseyi kıdemli analisti Brad Setser de Ali Hakan Kara’nın gönderisine teşekkür ederken, bir soru da sordu:
Ortodoks politikalar da tartışılmaya devam ediyor.